استخر بتنی
متوسط چهارچوب زمانی ساخت استخر بتنی: 3 تا 6 ماه
(برخی از پروژهها و سازندگان، سریعتر و برخی کندتر خواهند بود)
مرحله 1: گودبرداری
این مرحله برای هر سه نوع استخرهای درون زمینی مشابه است. زمین، حفاری میشود و خاک حاصل از آن، یا به خارج از سایت منتقل میشود و یا در محل، مورداستفاده قرار میگیرد.
مرحله 2: جاگذاری فولاد
بتن، دارای مقاومت فشاری بسیار بالایی است؛ به این معنی که در برابر نیروهای خردکننده، مقاوم است. درعینحال دارای مقاومت کششی نسبتاً پایینی است؛ به این معنی که بهطور طبیعی، بهخوبی منعطف یا خم نمیشود. افزودن فولاد به سازههای بتنی (مانند استخرهای شنا) توانایی سازه را برای انعطافپذیری و حرکت با محیط اطراف، افزایش میدهد. قفسی از جنس میلههای فولادی که آرماتور (میلگرد) نامیده میشوند، به هم بسته شده و درنهایت در بدنه بتنی قرار داده میشوند. آرماتوربندی، یک شبکه مقاوم ایجاد کرده و به جلوگیری از شکست ساختاری کمک میکند.
مرحله 3: لولهکشی استخر
قبل از اجرای بدنه بتنی، لولههای لازم برای گردش آب استخر نصب میشوند. بیشترِ این لولهکشی، قبل از مرحله فولاد، نصب میشود؛ بااینحال، برخی از آن توسط فولاد، نگهداری میشود و پسازآن نصب میگردد. این لولهکشی باید در هنگام اجرای بدنه بتنی، پوشیده شده و تحت آزمون فشار قرار گیرد.
توجه: بهطورمعمول در این مرحله، بازرسی لولهکشی و فولاد، قبل از اجرای بدنه بتنی، ضروری است.
مرحله 4: اجرای بدنه بتنی
تا این مرحله، پروژه احتمالاً برای چند روز تا دو هفته در جریان بوده است و اکنون زمان آن است که بدنه استخر در جای خود قرار بگیرد. اصطلاحات Gunite و Shotcrete دو فرآیند متفاوت مورداستفاده برای اجرای بدنه بتنی را توصیف میکنند؛ اما در پایان روز، هر دو فرآیند، استخرهای بتنی تولید میکنند. در طول این مرحله، بتن با یک نازل به محل، پاشیده میشود؛ سپس با استفاده از تیغهها و مالههای صاف، شکل میگیرد. این فرآیندِ جذاب، طولانی، پُرسروصدا و دارای کثیفکاری است. اغلب برای جلوگیری از پاشش زیاد از مناطق ترواشکننده اطراف، صفحات پلاستیکی نصب میشوند.
زمان 28 روزه عملآمدن و گیرش بتن
بسیاری از مردم بهاشتباه بر این باورند که بتن «خشک میشود»؛ اما درواقع، همانطور که سفت میشود، عمل میآید. عملآمدن، فرآیندی است که در آن مولکولهای خاصی در سیمان، با آب، هیدراته میشوند. هرچه بتن بیشتر هیدراته شود یا عمل آید، قویتر میشود. 28 روز طول میکشد تا عملآمدن کامل برای بتن حاصل شود و بهترین عملآوری هنگامی حاصل میشود که به سطح آن، آب داده شود؛ درنتیجه، توصیه میشود که بدنه بتنی استخر، روزی دو تا سه بار در طول دوره 28 روزه، آبپاشی شود.
مرحله 5: آببندی
این مرحله، یک فرآیند مهم است و باید موردتوجه قرار گیرد. محصولات آببندی، بدنه استخر را رخنهگیری میکنند و از عبور آب از سازه، جلوگیری میکند. قسمتهای ناهموار بدنه، صاف شده، کل سطح تمیز میشود، مواد ضد آب اسپری شده و یا بر روی سطح، غلتانده میشوند.
مرحله 6: کاشیکاری و هرهبندی دیواره استخر
ازآنجاکه سطح استخرهای بتنی متخلخل است و در خط آب، در معرض لکهگذاری قرار دارد، بالای دیواره استخر نیاز به کاشیکاری دارد.
هرهبندی عبارت است از حاشیهگذاری بتنی یا سنگی در اطراف محیط استخر که انتقال از استخر به پاسیو را فراهم میکند.
کاشیکاری و هرهبندی نوعاً همزمان توسط یک گروه یا پیمانکار انجام میشوند.
مرحله 7: نصب پاسیو
اکنونکه بدنه استخر تااندازهای تمامشده به نظر میرسد، زمان آن است که پاسیوی اطراف آن، نصب شود. در طول این مرحله، بستر زیر منطقه پاسیو، با جاگذاری و فشردهسازی سنگ، آماده میشود. سپس پاسیو که نوعاً از جنس بتن، سنگفرش و یا سنگ طبیعی است، نصب میشود.
مرحله 8: اندودکاری
مرحله نهایی ساخت، پرداخت سطح داخلی استخر است. این کار معمولاً با اندودکاری انجام میشود که ترکیبی از سیمان، ماسه، پودر سنگ مرمر، رنگدانه و آب است. این ماده از طریق یک شلنگ، بر روی بدنه استخر پاشیده میشود و سپس مالهکشی شده تا یک سطح پرداخت مسطح حاصل شود. پرداختهای دیگری مانند Pebble-Tec (نوعی سنگدانه برای پرداخت استخر) یا Diamond Brite (مخلوطی از کوارتز، سیمان و کوارتز رنگی و … برای پرداخت استخر) به روش مشابه، بر روی سطح مالیده میشوند؛ اما پس از مالهکشی، کرِم روی سطح، برداشته میشود تا سنگدانه تزئینی درون مخلوط، آشکار شود. هنگام پُرکردن یک استخر بتنی، حتماً به یاد داشته باشید که هرگز جریان آب را تا زمانی که به خط کاشی برسد، متوقف نکنید؛ زیرا این امر میتواند یک حلقهی وانیشکل (Bathtub Ring) بر جای بگذارد که پاککردن آن مشکل خواهد بود.
مرحله 9: راهاندازی استخر بتنی
ازآنجاکه سطح اندود، تحت عملآوری به مدت 28 روز قرار نگرفته است، مستعد آسیب و ایجاد لکه در اثر آبی است که بهدرستی موازنه شیمیایی نشده است؛ درنتیجه پس از راهاندازی اولیه، بسیار مهم است که شیمی آب، بهطور روزانه بررسی و موازنه شود. استخر باید همچنین حداقل در 10 روز نخست پس از پُرکردن، دو بار در روز بُرسزنی شود تا گردوغبار اندود از سطح پاک شود. گرمایش استخر تا زمان حذف تمام گردوغبار اندود، نباید شروع شود. همچنین کلرزنی حداقل برای 48 ساعت نباید انجام شود. شناگران و حیوانات خانگی تا متعادلشدن آب باید از ورود به استخر پرهیز کنند. حتماً دستورالعملهای کتبی ویژهای را برای راهاندازی یک استخر بتنی از منابع قابلاعتماد تهیه کنید.