سوالات متداول

استخرها بر اساس جنس کاسه استخر دارای انواع استخر بتونی، استخر فایبرگلاس، استخر فلزی و استخر شیشه ای هستند که هر کدام دارای مزایا و معایبی هستند.

اصلی ترین مزیت استخر پیش ساخته فایبرگلاس مدت زمان نصب و راه اندازی کوتاه آن در مقایسه با استخرهای بتنی است (ساخت استخر فایبرگلاس حدود ۷ روز زمان لازم دارد).
هم چنین استخرهای فایبرگلاس در برابر مواد خورنده داخل آب استخر نظیر کلر و اسید مقاومت بالایی دارند.

استخرها بر اساس نوع کاربری از نوع سرپوشیده و سرباز هستند. استخرهای سرباز بیش تر برای مناطق گرمسیر و فصول گرم مناسب هستند و استخرهای سرپوشیده از نوع استخرهای چهارفصل هستند.

مهم ترین تفاوت استخرهای سرپوشیده با سرباز در این است که برای استخرهای سرپوشیده باید تهویه در نظر گرفت در صورتیکه برای استخرهای سرباز نیازی نیست.

اصلی ترین مزیت استخر بتنی این است که هیچ محدودیتی در طرح و ابعاد ندارند و امکان طراحی هر شکلی توسط استخرهای بتنی امکان پذیر است.

استخرها از لحاظ سیکل تصفیه در دو دسته اسکیمری و سرریزی قرار می گیرند. در استخرهای اسکیمری آلودگی های سطحی آب از طریق اسکیمر جمع آوری می شود و سپس وارد پمپ و فیلتر تصفیه می شوند ولی در استخرهای از نوع سرریز، آلودگی های سطحی آب سرریز می شوند و وارد گاترهای دور استخر می شوند و بدین گونه آلودگی های سطحی آب جمع آوری می شود.

لوله و‌اتصالات UPVC مناسب ترین گزینه برای استفاده در تاسیسات استخر و جکوزی می باشد.

اصلی ترین مزیت لوله و اتصالات UPVC مقاومت بالای آن در برابر کلر و سایر مواد شیمیایی موجود در آب استخر است، هم چنین لوله و اتصالات UPVC رسوب نمی گیرند و زنگ نمی زنند، نصب سریع و آسان از دیگر مزیت لوله و اتصالات UPVC می باشد.

برای اتصال لوله و اتصالات UPVC ابتدا با استفاده از کلینر سطوح مورد نظر را تمیز می کنیم، در مرحله دوم از پرایمر استفاده کرده که قدرت نفوذ چسب را افزایش داده و در مرحله آخر از چسب استفاده می کنیم.

لوله های استخر و جکوزی در کف کاسه استخر و جکوزی از نوع دفنی هستند، بنابراین قبل از بتن ریزی کف و دیواره، می بایست لوله ها به طور صحیح جاگذاری شوند و سپس در بتن دفن شوند.

لوله های UPVC در دو کلاس PN10 و PN16 هستند که در واقع نشان دهنده فشار قابل تحمل لوله ها هستند، از آنجا که فشار کاری در استخر و جکوزی ، حداکثر ۳ بار می باشد، بنابریان لوله های UPVC هر دو کلاس PN10 و PN16 برای کاربرد در استخر و جکوزی مناسب هستند.

هدف اصلی از تصفیه آب استخر، اطمینان از سالم بودن شرایط آب استخر می باشد تا از انتقال بیماری ها و میکروب ها از طریق آب جلوگیری شود. علاوه بر این تصفیه آب استخر جهت زلال سازی آب و وضوح دیداری آب ضروری می باشد.

تصفیه آب استخر به روش های فیزیکی و شیمیایی انجام می گیرد که روش های فیزیکی همان فیلترهای تصفیه استخر هستند و روش های شیمیایی همان تجهیزات گندزدایی هستند.

فیلتر شنی رایج ترین فیلتر برای تصفیه آب استخر می باشد و با توجه به دلایلی نظیر عملکرد مناسب و تعمیر و نگهداری کم مناسب ترین گزینه برای فیلتر تصفیه آب استخر و جکوزی می باشد.

با توجه به وجود مواد خورنده داخل آب استخر نظیر کلر و اسید ، بدنه و پروانه پمپ های استخری از مواد مقاوم در برابر خوردگی ساخته شده اند و علاوه بر آن پمپ های استخری از نوع استرینر سر خود هستند در حالی که سایر پمپ ها دارای این گزینه نیستند.

جاروهای استخری روش‌های جانبی و دستگاه اضافی برای تصفیه آب استخر هستند و در دو نوع جاروهای دستی و رباتیک می باشند که آلودگی های کف آب استخر را وکیوم می کنند.

سه روش اصلی جهت گرمایش آب استخرها وجود دارد : انرژی خورشیدی ، هیترهای برقی ، هیترهای گازی

با توجه به فرهنگ و شرایط کشورمان ، بهینه ترین روش گرمایش آب استخرها ، استفاده از مبدل های پوسته و لوله و بهره گیری از منابع گرمایشی گازی و گازوییلی نظیر پکیج و بویلر می باشد.

مبدل های حرارتی پوسته و لوله به صورت عمودی و به گونه ای نصب می شوند که ورودی سیکل استخر از پایین و ورودی سیکل آب گرم از بالا می باشد.

زمان پیش گرمایش آب استخرها ، طبق استاندارد ، ۸ ساعت توصیه میگردد.

به صورت تجربی افت فشار مبدل های پوسته و لوله بین ۲ الی ۳ متر در نظر گرفته می شود.

در استخرهای روباز با توجه به اتلاف حرارتی بالاتر ، پمپ گرمایش آب استخر به طور مستقل نصب میگردد که از مهمترین مزایای این امر می توان به کاهش  زمان پیش گرمایش استخر و افزایش طول عمر پمپ های مجموعه اشاره نمود.

حذف کلر به جز استفاده از روش کلرزن نمکی در استخرها ، امکان پذیر نمی باشد و تمامی دستگاه های گندزدایی نظیر یووی ، ازن یووی ، دستگاه های ازن هوا خنک و … ، صرفا با هدف کاهش نیاز آب استخر به کلر مورد استفاده قرار می گیرند.

طبق استاندارد میزان کلر موجود در آب استخر بین ۱ الی ۳ میلی گرم در لیتر توصیه می گردد.

الکترولیز نمکی یکی از مدرن ترین روشهای گندزدایی آب استخر به شمار می رود. با توجه به اینکه در این روش هیچ نیازی به اضافه کردن مواد شیمیایی نظیر کلر به آب استخر نیست ، استفاده از دستگاه الکترولیز نمکی علاوه بر تضمین سلامتی شناگران به یکی از محبوب ترین روشهای گندزدایی استخر تبدیل شده اند.

در نصب تجهیزات گندزدایی حتما باید به این نکته دقت شود که دستگاه ها به صورت By Pass در خط نصب شوند و در دستگاه های برقی نظیر یووی ، ازن یووی ، الکترولیز نمکی و دستگاه های ازن ساز هوا خنک و آب خنک ، فرمان قطع و وصل جریان برق دستگاه از پمپ های تصفیه گرفته شود و یا با توجه به نوع دستگاه گندزدایی از فلوسوِییچ استفاده گردد.

بله ، یکی از بهترین راه های بهره گیری از شوک کلر اتوماتیک ، استفاده از دستگاه الکترولیز نمکی است که بدون نیاز به کاربر امکان شوک کلر به آب استخر فراهم می باشد . در غیر این صورت کلر به صورت دستی و یا استفاده از دوزینگ پمپ و به میزان چند برابری باید به آب استخر اضافه گردد.

طبق استاندارد میزان کلر آزاد در آب استخر ۱ الی ۳ میلی گرم در لیتر و محدوده مجاز PH بین ۷/۲ تا ۷/۸ گزارش شده است.

سبز شدن آب استخر دو دلیل عمده دارد : عدم تصفیه صحیح آب و متعادل نبودن پارامترهای شیمیایی مهم آب نظیر کلر و PH
چنانچه آب استخر سبز شد ، ابتدا باید از عملکرد صحیح سیکل تصفیه اطمینان حاصل کرد و پس از تعادل PH به آب استخر شوک کلر داد.

شوک کلر یعنی میزان کلر آزاد را به مقدار ۳ الی ۴ برابر میزان کلر فعلی آب استخر افزایش دهیم و پس از آن پمپ تصفیه حداقل باید ۸ ساعت کار کند.
لازم به ذکر است که در این مدت شناگران نباید از استخر استفاده نمایند.

چنانچه سیستم تصفیه فیزیکی و شیمیایی آب به درستی انجام پذیرد ( حداقل دو سیکل تصفیه در روز و تعادل کلر و PH آب ) ، نیازی به تعویض آب کاسه استخر تا سه سال نخواهد بود.
اما در خصوص جکوزی های خصوصی ، تعویض کل آب کاسه ، هر ۳۰ الی ۴۵ روز یکبار توصیه می گردد.

چنانچه آب استخر کدر شد و یا رنگ آب به حالت شیری درآمد ، ابتدا باید از عملکرد صحیح سیکل تصفیه اطمینان حاصل کرد و سپس از سولفات آلوم ( زاج ) و یا از مواد شیمیایی منعقد کننده استفاده نمود و پس از گذشت یک یا دو سیکل تصفیه ، کف استخر را جارو نمود و فیلتر را بکواش کرد.

برای دارا بودن استخری تمیز و جلوگیری از ایجاد آلودگی در آب ، تعمیر و نگهداری استخر ضروری می باشد و هم چنین با تعمیر و نگهداری، سلامت آب استخر برای شناگران تضمین می شود.

در صورت عدم تعمیر و نگهداری صحیح فیلتر شنی، سیلیس داخل فیلتر تصفیه استخر کلوخ شده و یا به صورت سنگ در می آید که با بکواش به موقع و تعمیر و نگهداری صحیح، این مشکل برطرف می شود.

کلر آب و PH آب دو پارامتر اصلی هستند که باید توسط مسئول تعمیر و نگهداری استخرکنترل و تنظیم شوند تا در محدوده مجاز قرار گیرند .

اندازه گیری پارامترهای شیمیایی آب مثل کلر و PH از طریق تست کیت های استخری انجام می شود که به صورت تست کیت های کاغذی ، مایع و یا دیجیتالی در بازار موجود هستند.

نشتی آب استخر عموما در تجهیزات موتورخانه استخر یا لوله و اتصالات مسیرهای دهش و مکش و یا در کاسه استخر رخ می دهد و دلیل اصلی آن عدم آب بندی صحیح اتصالات لوله ها و تجهیزات موتورخانه می باشد ، علاوه بر این ممکن است نشتی در کاسه آب استخر روی دهد که ناشی از عدم عایق کاری و آب بندی صحیح کاسه استخر می باشد.

استخرها از لحاظ سیکل تصفیه در دو دسته اسکیمری و سرریزی قرار می گیرند. در استخرهای اسکیمری آلودگی های سطحی آب از طریق اسکیمر جمع آوری می شود و سپس وارد پمپ و فیلتر تصفیه می شوند ولی در استخرهای از نوع سرریز، آلودگی های سطحی آب سرریز می شوند و وارد گاترهای دور استخر می شوند و بدین گونه آلودگی های سطحی آب جمع آوری می شود.

طبق استاندارد نرخ تصفیه جکوزی های خصوصی بین ۲۰ دقیقه الی ۳۰ دقیقه در نظر گرفته می شود.

در صورت استفاده از پمپ های جت Self Prime ( خودمکش ) ، مشکل هواگیری اولیه پمپ برطرف خواهد شد ، اما چنانچه از پمپ های استاندارد جت جهت تامین فشار نازلهای جکوزی استفاده میکنیم ، حتما توصیه می گردد که در مسیر افقی خط مکش از شیر خودکار و ترجیحا به صورت دوبل استفاده کنیم.
لازم به ذکر است که در صورت استفاده از پمپ های خودمکش هم ، به کار گرفتن یک شیر خودکار ، جهت جلوگیری از آمپر کشیدن الکتروموتور و افزایش طول عمر پمپ ، جدا توصیه می گردد.

دبی هر نازل جت های جکوزی در حدود ۱۵ gpm معادل ۳.۵ m3/hr در نظر گرفته می شود.

لازم به ذکر است که استفاده از کلر جهت گندزدایی جکوزی ها ضروری است و یکی از بهترین روش های توصیه شده استفاده از لامپ یو وی به عنوان Back up در کنار کلر می باشد.

یکی از مهمترین مواردی که باعث کاهش افت فشار در خطوط جت جکوزی ها می شود ، استفاده از رینگ به جای لوله کشی مجزا در قسمت نازل های جت ماساژ می باشد.
لازم به ذکر است که رینگ های بالا و پایین با دو متریال استیل ۳۰۴ رده ۱۰ و یا لوله و اتصالات یو پی وی سی ۱۶ بار توصیه می گردد و همچنین اتصال فلنچی در ورودی لوله های تغذیه رینگ بالا و پایین جهت جلوگیری از بروز نشتی توصیه می گردد.

هیترهای سونا خشک دارای ۳ نوع هیتر برقی، هیتر گازی و هیتر چوب سوز هستند و مناسب ترین گزینه برای سوناهای خانگی هیتر برقی می باشد.

دمای مناسب برای سونا خشک در بازه ۷۰ الی ۹۰ درجه سانتی گراد می باشد، البته باید در نظر داشته باشید که این دما به سلیقه فرد بستگی دارد .

بخارسازهای سونا بخار بر اساس منبع انرژی تامین بخار در دو نوع برقی و گازی موجود می باشند و مناسب ترین گزینه برای سوناهای خانگی، بخارساز برقی می باشد.

دمای مناسب برای سونا بخار در بازه ۴۰ الی ۵۰ درجه سانتی گراد و میزان رطوبت نسبی ۱۰۰ درصد می باشد، البته باید در نظر داشته باشید که دمای سونا بخار به سلیقه فرد بستگی دارد .

سوال ۱- دمای مناسب برای حوضچه آب سرد چقدر می‌باشد ؟
دمای مناسب برای حوضچه آب سرد ۲۰ درجه سانتی گراد می باشد.

دانشنامه استخر

برای دریافت کتابچه الکترونیکی (eBook)فرم زیر را پر کنید!