پمپ، قلب سیستم گردش آب استخر است و انتخاب پمپ درخور به منظور انتقال میزان مناسب آب به استخر بسیار حایز اهمیت است. هدف پمپ استخر، عبوردادن تمام حجم آب از فیلتر، جهت جداسازی فضولات مریی و نامریی است. به همین دلیل برای انتخاب پمپ مناسب بایستی بدانیم کدام نوع پمپ نیاز ما را برآورده خواهد کرد. از همین رو، در این مقاله محاسبه پمپ استخر را به روشی بسیار آسان توضیح خواهیم داد تا بتوانید در کوتاه ترین زمان ممکن در انتخاب پمپ تصفیه استخر به درستی عمل کنید. در ادامه سوالاتی مطرح خواهد شد که بایستی در طول محاسبات خود به آنها پاسخ دهید.
شدت جریان پمپ با واحد گالن در دقیقه (GPM) ، یکی از فاکتورهای اصلی است. هر پمپ، ویژگیهای جریان گوناگونی دارد و شدت جریان آن، بسته به شرکت سازنده و مدل، متفاوت خواهد بود. نکته مهم دیگر این است که تمام اسب بخارها (واحد توان پمپ) یکسان نیستند. پمپها همچنین برای استخرهای درون زمین و روی زمین، جداگانه ساخته میشوند. تفاوت اصلی آنها در این است که پمپهای روی زمین، معمولاً خودمکش (Selfpriming) نیستند و باید پایینتر از سطح آب نصب شوند. تفاوت بزرگ دیگر مربوط به طراحی داخلی پمپهای درون زمین است که برای غلبه بر طول بیشتر لولهها و تعداد بیشتر تجهیزات، باید شدت جریان بیشتری تولید نمایند.
نرخ گردش آب، مدت زمانی است که طول میکشد تا تمام حجم آب استخر از سیستم فیلتراسیون عبور نماید و برای اکثر استخرها نزدیک به 8 ساعت تعریف میگردد. با درنظرگرفتن 8 ساعت به عنوان نرخ گردش مطلوب، شدت جریان مورد نیاز (GPM) برای فراهمشدن این زمان، از طریق رابطه زیر، قابل محاسبه خواهد بود:
برای محاسبه حجم استخر (با واحد گالن)، روابط بدین شرح است:
لازم به ذکر است که واحد طول در روابط فوق، فوت میباشد.
به عنوان مثال، برای یک استخر مستطیلی به ابعاد 32×16 فوت و عمق متوسط 4.5 فوت، خواهیم داشت:
هنگامی که آب به درون لولهها، اتصالات، شیرها و سایر تجهیزات پمپ میشود، شدت جریان آن به دلیل اصطکاک، کاهش مییابد. این مقاومت در برابر جریان آب، همان چیزی است که پمپ برای فراهمنمودن شدت جریان مورد نیاز، باید بر آن غلبه نماید. برای محاسبه هد دینامیکی کل (TDH)، روابط طولانیای وجود دارد که میزان دقیق آن را بدست میدهند، اما به کمک یک سری تخمینهای سرانگشتی، میتوان میزان مقاومتهای موجود در مسیر پمپ را به صورت تقریبی محاسبه نمود. با جمعنمودن مقادیر این مقاومتها، مقدار مقاومت کل (بر حسب فوت هد) بدست میآید.
میزان مقاومت تقریبی ایجادشده توسط هر یک از تجهیزات استخر، به شرح زیر میباشند:
پس از انجام محاسبات فوق، باید به منحنی کارایی پمپ که توسط سازنده آن ارایه میگردد، مراجعه نمود. منحنی کارایی پمپ، نموداری است که محور عمودی آن، فوت هد (FOH) و محور افقی آن، شدت جریان (GPM) است. پس از یافتن نقطه همرسی GPM و FOH محاسبه شده، منحنی ای را انتخاب میکنیم که به این نقطه، نزدیکتر است. در صورتی که دو نمودار نزدیک به نقطه عملکرد وجود داشته باشد، نمودار مربوط به پمپ کوچکتر را انتخاب مینماییم.
باور عام بر این است که پمپ استخر بزرگتر، بهتر است؛ در صورتی که چنین نیست. پمپ بزرگتر، هزینههای عملیاتی بیشتری دارد و اگر خیلی بزرگ باشد، پدیده کاویتاسیون (حبابزایی) رخ میدهد. پمپهای بزرگ همچنین عملیات فیلتراسیون را به خطر انداخته و سبب آسیبرسانی به فیلتر میشوند.
یک روش دیگر جهت محاسبه هد کل (بر حسب فوت)، استفاده از گیج خلاء و گیج فشار است. گیج خلاء را به سمت مکش پمپ و گیج فشار را به سمت تخلیة آن، وصل نموده و به هنگام فعالیت پمپ، اعداد گیجها را میخوانیم. هر psi 1 در گیج خلاء، معادل 1.1 فوت هد و هر psi 1 در گیج فشار، معادل 2.3 فوت هد است. با افزودن این دو مقدار به یکدیگر، هد کل بر حسب فوت، محاسبه میگردد.